In Nederland kan je nog ongeveer 1200 werkende molens vinden. Aangezien ik molens erg interessant vindt probeer ik zoveel mogelijk molens te bezoeken en indien mogelijk van binnen te bekijken.
We komen hierbij verschillende soorten molens tegen. Op de volgende pagina’s van mijn website: molens.reisbestemming.info staan veel foto’s en wat informatie van de diverse molens.
Je kan de volgende type molens tegenkomen:
- Standerdmolen of Staakmolen. Het oudste houten molentype.
- Wipmolen. Het oudste type watermolen.
- Spinnenkop. Dit is het kleinste type wipmolen. Deze is alleen nog in Friesland te zien.
- Torenmolen. Deze ronde, stenen graanmolen is een binnenkruier. Er zijn er nog vier in Nederland.
- Zuid-Hollandse poldermolen of achtkanter. Deze wordt gezien als de klassieke poldermolen.
- Noord-Hollandse poldermolen. Deze lijkt veel op de Zuid-Hollandse poldermolen, maar is wat zwaarder van vorm.
- Stellingmolen. Dit is een hoge windmolen met een galerij of stelling die meestal in bebouwd gebied staat en hoog moet zijn om binnen de bebouwde kom voldoende wind te kunnen vangen.
- Grondzeiler. Molens zonder stelling, waarvan de wieken bijna de grond kunnen raken.
- Houtzaagmolen. Dit zijn industriemolens die werden gebruikt voor het wat zwaardere werk. Voor het zagen van planken werden vroeger vooral paltrokmolens gebruikt.
- Beltmolen of bergmolen. Deze staat op een natuurlijke of kunstmatige heuvel. In de heuvel is meestal aan twee zijden een doorgang waardoor paard en wagen de molen binnen en uit konden rijden. Beltmolens zijn korenmolens.
- Waterradmolen. Deze komen vooral voor in Oost- en Zuid Nederland in wat heuvelachtig gebied. Indien de beek waarin de molen gebouwd werd voldoende verval had, werden bovenslagraderen aangebracht. Het water viel dan op de raderen, wat meer energie oplevert. Anders werden onderslagraderen aangebracht.
- Tjasker. Dit is een zeer eenvoudig type poldermolen die vooral in het Noorden van het land stonden.
- Weidemolen. Deze kleine molen werd in het algemeen gebruikt voor het onderbemalen van een weiland. Alleen in Noord-Holland kan je deze nog tegenkomen.
De meeste molens worden aangedreven door wind of water en hebben verschillende functies.
Het bekijken van de molens combineer dit vaak met een bezoek aan mooie plaatsen, kastelen, landgoederen en natuurgebieden. Zal indien van toepassing er ook aandacht aan besteden.
Veel lees en kijkplezier.
Last Updated on 28,05,2023 by Gerard